محمد طاها قوچ كانلو
ساختار اين تلسكوپ در رده ي اپتيك هاي بازتابي تركيبي قرار مي گيرد زيرا از تيغه بسيار با كيفيت ماكستوف بر روي طراحي اپتيك هاي نيوتني بهره مي برد كه ساختار ماكستوف نيوتني را شكل مي دهد . اين تلسكوپ آينه اوليه ي كروي با قطر 190 ميليمتر ، آينه ثانويه 64 ميليمتر ( كه 34 % از قطر و 11 % از مساحت ورودي نور را مي پوشاند ) و تيغه ي تصحيح كننده ماكستوف بر روي دهانه ي تلسكوپ استفاده شده است .
نكته ي قابل توجه در مورد آينه ثانويه آن است كه به حدي بزرگ طراحي شده است كه دايره تصوير قابل قبولي را در اختيار ما ميگذارد و در مقابل به حدي بزرگ نيست كه مزاحمتي براي رصد ما ايجاد كند و شما براي رصد نيز مي توانيد بسيار عالي از آن استفاده كنيد . آينه اوليه اين تلسكوپ با قطري معادل 190 ميليمتر ، داراي فاصله كانوني 1000 ميليمتر است كه در نتيجه آن نسبت كانوني 5.26 را در اختيار ما مي گذارد كه اپتيكي با اين نسبت كانوني در زمره ي تلسكوپ هاي سريع براي عكاسي نجومي از اجرام ژرف آسمان قرار مي گيرد . هم چنين اين ابزار با اين قطر دهانه توان تفكيك مناسبي تا 0.6 ثانيه قوس ، حد قدر تا 14.1 ، بزرگنمايي كاربردي تا 300 و بزرگنمايي تئوري تا 380 برابر را به ما مي دهد .
حال نوبت به تيغه ي تصحيح كننده اين اپتيك فوق العاده مي رسد :
هنگامي كه صحبت از تلسكوپهاي نيوتوني ساده به عمل مي آيد خطاي كما اولين موضوعي است كه بايد بدان پرداخته شود. البته اين عيب اپتيكي خود را در رصد هاي معمولي و رصد سيارات نشان نمي دهد ولي هنگامي كه بخواهيد با تلسكوپتان عكاسي كرده و يا در بزرگنما ئي هاي كم رصد كنيد آزار دهنده مي باشد. خطاي كما با كاهش نسبت كانوني افزايش مي يابد و خود را بصورت كشيدگي ستاره ها در گوشه هاي تصوير نشان مي دهد .
در تصوير روبهرو اثر خطاي كما را در تلسكوپهاي نيوتوني با نسبتهاي كانوني متفاوت( 4 تا 12 ) ملاحظه مي كنيد. همانطور كه ديده مي شود خطاي كما در مركز تصوير در تمام نسبتهاي كانوني صفر است و عملا وجود ندارد ولي با دور شدن از مركز تصوير بشدت افزايش مي يابد . نسبت اين افزايش در نسبتهاي كانوني كم بسيار بيشتر است. براي كاهش يا حذف اين خطا در تلسكوپهاي استفاده كرد. اين قطعه در فوكوسر قرار مي گيرد و خطاي كماي Coma Corrector نيوتوني مي توان از قطعه اي اپتيكي به نام نيوتوني ها را بسيار كم مي نمايد و توسط آنها مي توان نيوتوني ها را تبديل به ابزارهائي مناسب براي عكاسي نجومي تبديل كرد. اين قطعه اپتيكي ارزشمند كه شما مي توانيد آن را از موسسه آسمان شب تهيه نمائيد براي عكاسي و رصدهاي با ميدان ديد زياد كارائي خوبي دارد ولي هنگامي كه از آن استفاده مي كنيد كيفيت مركز تصوير تا حدي كاهش مي يابد و براي رصد سيارات كميكيفيت افت مي كند. آيا راهي وجود دارد كه خطاي كما را كاهش داد و يا حتي حذف كرد؟ يكي از راه هاي بسيار عالي براي حل اين موضوع تلسكوپهاي ماكسوتف نيوتوني هستند كه توسط تيغه اي اپتيكي در جلوي لوله تلسكوپ خطاي كما را تقريبا حذف ميكنند ودر عين حال كيفيت تصوير در تمام نقاط نيز عاليست و در واقع ما را در زمان تست تلسكوپ به حيرت واداشت .
بدنه اصلي تلسكوپ تماماً از آلومينيوم ، با طولي معادل 95.25 سانتي متر و وزن كلي 11 كيلوگرم (همراه يا آينه ها ، تيغه و كه از انعكاس نور در (Baffles) فوكوسر ) ساخته شده است .همچنين در قسمت داخلي بدنه 5 تيغه در نظر گرفته شده است سطوح داخلي تلسكوپ جلوگيري مي نمايد و همچنين تأثير شگفت انگيزي در افزايش كنتراست تصاوير شما دارد. نكته ي مثبت ديگر تعبيه مكان قرار گيري فن خنك كننده ي آينه اوليه در پشت آن است .
اما در ادامه به فوكوسر كريفورد دو سرعته ( 11:1 ) و 2 اينچ اين تلسكوپ مي رسيم كه با حركتي بسيار نرم شما را براي رسيدن به بهترين وضوح تصوير ياري مي دهد . يكي از نكات منفي در مورد اين فوكوسر آن است كه نحوه ي نسب آداپتور عكاسي به شكل پيچ شدني و ثابت نيست بلكه آداپتور شما در داخل جايگاه چشمي قرار گرفته و با پيچ ها ي نگه دارنده محكم مي شود.
را EQ در مرحله بعد به استقرار مناسب اين تلسكوپ مي رسيم كه بدليل وزن خالص و اوليه 11 كيلوگرم ، استقرار مستحكم 6 پيشنهاد ميكنيم كه مقر ايده آلي براي اين طرح شاهكار اپتيكي است .
همچنين در تستي كه در فروردين سال 1390 بر روي اين تلسكوپ انجام شد ابزار هاي زير در كنار اين اپتيك استفاده شد كه نتيجه آن تصاوير بدست آمده در اين مقاله است .
لوازم مورد استفاده :
f/ اپتيك اصلي : ماكستوف نيوتني 190 ميليمتر 5.3
Canon EOS 40D modified : دوربين
شكستي 70 ميليمتر آكروماتيك با فاصله كانوني 500 ميليمتر : GuideScope تلسكوپ راهنما
Orion StarShoot : Auto Guider
EQ مقر : استوايي 6
خلاصه اي از مزاياي اصلي اين تلسكوپ :
- به حداقل رسيدن خطاي كما (در مقايسه با اشميت نيوتني ها تقريباً نصف است)
- تخت بودن ميدان ديد
- فوكوسر دو سرعته كريفورد ( 11:1)
- قابليت نصب فن خنك كننده آينه اوليه
- وجود 5 لايه تيغه بافل براي افزايش كنتراست تصوير
- دو منظوره بودن براي رصد و عكاسي
معايب تلسكوپ :
و بالاتر EQ 1. وزن زياد و محدود كردن مقر به 6
- نحوه ي نگه داري آداپتور به شكل فشاري
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]