آموزش گام به گام انباشتن تصاوير با استفاده از نرمافزار Deep Sky Stacker براي مبتديها
در اين كارگاه ميتوانيد به شكل تصويري بياموزيد كه چگونه ميتوان با استفاده از نرمافزار Deep Sky Stacker - كه از اين به بعد به آن DSS ميگوييم - تصاوير ژرف آسمان را انباشته كنيد. اين نرمافزار براي همين كار طراحي شده است و ميتوانيد آن را بهطور رايگان از نشاني http://deepskystacker.free.fr/english دانلود كنيد. توليدكنندهي اين نرمافزار ادعايي دربارهي كاركرد آن در تصاوير سيارهاي و ماه ندارد و چون شخصاً آن را در اين موارد امتحان نكردهام نميتوانم نظري قاطع دربارهي آن بدهم، بنابراين توصيه ميكنيم كه از اين نرمافزار در پردازش تصاوير اجرام ژرف و دنبالهدارها استفاده كنيد.
دست به كار شويد
نخستين مرحله از عكاسي نجومي با فراهم كردن ابزارهاي مناسب و آماده كردن آنها آغاز ميشود، از جمله همخط كردن تلسكوپ و تنظيم كردن دوربين عكاسي. فرض ما بر اين است كه اين كارها انجام شدهاند (اين آمادهسازيها معمولاً بين 30 تا 60 دقيقه طول ميكشد). سپس جرم مورد نظر را در ميدان ديد قرار ميدهيم، دوربين را متصل ميكنيم و از ان عكس ميگيريم. در اين مقاله، مثال خودمان را دربارهي يكي از اجرام زيباي مسيه، كهكشان گرداب يا 51M پيش ميبريم. پس از آنكه تمام فريمهاي دلخواهمان گرفته شد نوبت به نرمافزار DSS و مرحلهي انباشتن ميرسد.
انتخاب عكسها
پس از آنكه تعداد مناسبي عكس گرفتيم، نرمافزار DSS را باز ميكنيم.
براي افزودن عكسهاي دلخواه به فهرست براي انباشتن، ابتدا گزينهي Open Picture Files را از ستون سمت چپ كليك كنيد. سپس عكسهاي دلخواه را انتخاب كنيد. توجه داشته باشيد كه ميتوانيد هر تعداد عكس از پوشههاي متفاوت كامپيوترتان را در اين فهرست قرار دهيد. فهرست عكسهايي كه انتخاب ميكنيد در كادر پايين پنجرهي اصلي برنامه نمايش داده ميشود. براي اينكه به برنامه بگوييد ميخواهيد كدام عكسها در انباشتن شركت داده شوند بايد مربع كنار نام عكسهاي دلخواه را علامت بزنيد. اگر ميخواهيد تمام عكسها در اين كار شركت داده شوند Check all را كليك كنيد تا تمام عكسهاي موجود در كادر علامت بخورند. اما صبر كنيد! هنوز وقت انباشتن نشده است. اكنون بهترين زمان براي ذخيره كردن است. بنابراين گزينهي Save the File list … را از ستون سمت چپ كليك كنيد تا فهرستتان ذخيره شود و بعداً بتوانيد آن را دوباره بارگذاري كنيد.
پيشنهاد من اين است كه حالا تكتك عكسهاي موجود در كادر را يك بار كليك كنيد و نگاهي به عكس بيندازيد تا آنهايي را كه چنان مناسب به نظر نميآيند از حالت انتخاب خارج كنيد. بهويژه به ستارههاي پيرامون موضوع اصلي توجه كنيد تا مطمئن شويد كه از حالت عادي خارج نشدهاند.
ميتوانيد روي عكسهايي كه ميخواهيد از فهرست خارج كنيد كليك راست بزنيد و گزينهي Erase from disk را كليك كنيد. اين كار آنها را از روي كامپيوترتان پاك ميكند و بيدليل حجم سختديسكتان را نميگيرند - البته شايد هم بخواهيد اين فايلها را براي روز مبادا نگه داريد. پس از انجام اين تغييرات، يك بار ديگر فهرستتان را ذخيره كنيد.
انباشتن
حالا وقت تراز كردن و انباشتن عكسها رسيده است. براي شروع، گزينهي Register Checked Pictures را كليك كنيد. با كليك كردن اين گزينه، پنجرهي Register Setting باز ميشود. اين پنجره 2 زبانه دارد. در زبانهي Actions هر سه مربع را علامت بزنيد و كادر Select the best … را روي 100 درصد بگذاريد. سپس به سراغ زبانهي Advanced برويد. در اين زبانه، بد نيست كه اهرم Star detection … را ابتدا روي 5 درصد بگذاريد و دكمهي Compute the number … را كليك كنيد و نتيجه را ببينيد. اگر نتيجه بيشتر از 50 بود ميتوانيد درصد را بالاتر ببريد و دوباره نتيجه را ببينيد.
اين كار را آنقدر ادامه دهيد تا نتيجه به زير 5 برسد. اگر نتيجه از 10 كمتر بود درصد را پايين بياوريد و باز نتيجه را ببينيد. ميزان درصد را نميتوان از 2 درصد پايينتر برد بنابراين اگر در اين درصد همچنان تعداد مناسبي ستاره آشكار نميشود به اين معنا است كه عكستان كيفيت كافي ندارد. هنگامي كه به درصد مناسب رسيديد، دكمهي Stacking parameters … را كليك كنيد تا پنجرهي پارامترهاي انباشتن باز شود.
در زبانهي Result من معمولاً گزينههاي Mosaic mode و 2X Drizzle را انتخاب ميكنم تا بتوانم بعداً تصوير را برش بدهم و اندازه را كوچك كنم. در زبانهي Light ميتوانيد هر روشي را كه ميخواهيد انتخاب كنيد. من معمولاً گزينههاي اين زبانه را در حالت پيشفرض باقي ميگذارم. پس از انجام تنظيمات اين بخش دكمهي OK را دو بار كليك كنيد تا هر دو پنجره بسته شود. با اين كار نخستين اتفاقي كه ميافتد اين است كه نرمافزار شروع به آشكارسازي مكان ستارهها در تمام عكسها ميكند.
و پس از پايان يافتن اين كار، مرحلهي انباشتن آغاز ميشود.
پس از آن ممكن است با چنين منظرهاي روبهرو شويد:
زيباست! نه؟ راستش را بخواهيد خيلي هم زيبا نيست. به نظر ميرسد كه اشتباهي رخ داده است؛ اما چه اشتباهي؟ هيچي! نگران نباشيد، همهچيز روبهراه است. حالا وقت تنظيم كردن منحني تصوير است.
تنظيمات منحني
الان وقتي است كه بايد كاري كنيم تا تصوير به بهترين شكل ممكن ديده شود. نخستين گام در اين مرحله، تنظيم كردن سطوح RGB/K است. من معمولاً سطوح اولي و آخري را، در حالي كه به هم متصل هستند، طوري تغيير ميدهم تا نمودار موجود تقريباً شبيه تصويري شود كه در زير ميبينيد.
با كليك كردن دكمهي Apply تصوير با تنظيمات جديد دوباره ترسيم ميشود و چنين چيزي پديد ميآيد:
اين يكي را هنوز نميتوان عكس خوبي دانست اما به هر حال از تصوير قبلي خيلي خيلي بهتر است. ما هنوز با اين عكس كار داريم. در عكسهاي رنگي پس از اين مرحله ميتوانيم به سراغ زبانهي Saturation برويم. من آن را معمولاً روي عدد 18 ميگذارم. البته اين براي دوربين عكاسي و ساير ابزارهاي من با تنظيمات موجود در آنها بهترين نتيجه را ميدهد، اما شما بايد براي تجهيزات خودتان بهترين عدد را پيدا كنيد.
سپس به سراغ زبانهي Luminance ميرويم. براي اينكه واقعاً بفهميد اين تنظيم چگونه كار ميكند بايد تكتك 6 اهرم را تغيير دهيد و نتيجه را ببينيد. يكي از راههاي خوب اين است كه اين اهرمها را طوري حركت دهيد تا خط سياه در منحني به شكل تقريبي زير دربيايد.
بسيار خوب، ظاهراً بالاخره چيزي آشكار شد. حالا ميتوان كهكشان گرداب را در عكس تشخيص داد. البته تصوير هنوز ايدهآل نيست (در اين مثال، عكس كهكشان زيادي سرخ شده است) اما به نتيجهي نهايي نزديك است. حالا ميتوانيم دوباره به زبانهي سطوح RGB/K برگرديم. اين بار سطوح را از حالت اتصال خارج ميكنيم و رنگ سرخ را اندكي تغيير ميدهيم تا ظاهر تصوير بهتر شود. توجه داشته باشيد كه اين كار را ميتوان بعداً با فتوشاپ هم انجام داد اما اكنون هم زمان مناسبي براي اين تغييرات است. پس از اعمال تغييرات، عكس به اين شكل درميآيد:
بسيار خوب، حالا براي ذخيره كردن عكس آمادهايم. اين عكس همچنان نياز به پردازشهاي بيشتري دارد كه ميتوان آنها را با ساير نرمافزارهاي مرتبط (از جمله فتوشاپ) انجام داد. اين پردازشها خودشان داستان مفصل ديگري دارند كه بايد در كارگاه ديگري گنجانده شود. به هر حال تصوير نهايي به شكل زير درآمد:
اميدوارم كه اين كارگاه براي شما هم سودمند بوده باشد و بتوانيد عكسهاي خيرهكنندهاي از اجرام ژرف و دلرباي آسمان شب بگيريد. فراموش نكنيد كه بهترين عكسهاي خود را ميتوانيد به نشاني [email protected] بفرستيد تا هم در گالري عكس وبسايت آسمان شب نمايش داده شود و هم اينكه در يكي از شمارههاي مجلهي تلسكوپ به دست مخاطبان برسد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]