تلسکوپهای آپوکروماتیک محبوب ترین نوع در بین منجمان هستند. حداکثر کیفیت تصویر چه در رصد و چه در عکاسی نومی را این نوع از تلسکوپ ها همزمان دارا می باشند. معمولا تلسکوپ هائی که برای رصد مناسب اند چندان برای عکاسی مناسب نیستند و بالعکس. همانند تلسکوپهای نیوتونی که برای رصد بسیار مناسب اند و در عکاسی مشکلات خاص خود را دارند. و یا مثلا تلسکوپ های ریچی کرتین که با اینکه برای عکاسی طراحی شده اند ولی چندان رصدی نیستند.
تلسکوپهای شکستی آپوکروماتیک کیفیت تصویر بینظیری دارند و هیچ تلسکوپی نمی تواند در مقابل آنها عرض اندام کند. همانطور که می دانید تلسکوپهای شکستی آکروماتیک از ترکیب دو عدسی محدب و مقعر تشکیل شده اند. جنس این دو عدسی باید از شیشه های اپتیکی خاصی تهیه شوند تا کیفیت لازم را تولید کنند. در شکستی های آکروماتیک معمولا از شیشه های ارزان قیمتی مثل BK7 و F2 به طور مثال استفاده می شود. این شیشه ها با اینکه بسیار ارزان هستند ولی نمی توانند خطای رنگی را تا حد زیادی کنترل کنند. برای ساخت تلسکوپهای شکستی با کیفیت آپوکروماتیک باید از شیشه های خاص اپتیکی استفاده کرد که یکی از بهترین یا شاید بتوان گفت بهترین آنها FPL53 شرکت اوهارا می باشد. شیشه FPL53 چنان مشخصات اپتیکی عالی دارد که حتی تلسکوپ هائی از نوع دابلت یا دو جزئی نیز کیفیتی عالی و عاری از خطای رنگ تولید می کنند. با این حال اگر از شیئی های با 3 المان اپتیکی یا اصطلاحا تریپلت به همراه این شیشه استفاده شود کیفیت تصویر بی نقص می تواند باشد. در اندازه های کوچک به خوبی می توان از دو المان استفاده کرد و کیفیت آپوکروماتیک را به دست آورد. این تلسکوپ از همین نوع یا اصطلاحا دابلت است.
اما آیا کیفیت اپتیکی این تلسکوپ را می توان به شکل کمی یا عددی نیز بیان کرد. بله خوشبختانه کمپانی William Optics تست تداخل سنجی این تلسکوپ را منتشر کرده که تصویر آن را ملاحظه می کنید.
نسبت Strehl یا Strehl Ratio عددی است بین 0 تا 1 که هر چقدر به 1 نزدیک تر باشد بیان کننده کیفیت بالاتر دستگاه اپتیکی است. این عدد در این تلسکوپ 0.954 است. تلسکوپ هائی با مقدار بالاتر از 0.95 در رده تلسکوپ های عالی قرار می گیرند. و این بیان کننده کیفیت بسیار بالای این تلسکوپ است.
نسبت کانونی این تلسکوپ 5.9 است که عدد بسیار خوبی است و سرعت بالائی برای عکاسی اعماق آسمان می باشد. قطر شیئی این تلسکوپ 73 میلی متر است. شاید این سوال در ذهنتان خطور کند که این تلسکوپ آیا بیش از حد کوچک نیست؟ در جواب باید گفت بله 73 میلی متر اصولا مقدار بالائی برای رصد اجرام اعماق آسمان نیست ولی باید توجه داشت که این تلسکوپ برای این منظور ساخته نشده است. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد ویژگی اصلی این تلسکوپ کیفیت بالا در تصویر و عکاسی نجومی و قابلیت حمل بسیار آسان است. منجمان آماتور معمولا علاوه بر داشتن تلسکوپی با قطر شیئی بالا تلسکوپی کوچک و با کیفیت برای رصد های سریع تهیه می کنند. فرض کنید در شهر یا کشوری دیگر قرار است یک خورشیدگرفتگی با پدید نجومی خاصی روی دهد. جابجائی تلسکوپی بزرگ مشکل بزرگی خواهد بود. اینجاست که داشتن تلسکوپی با حداکثر قابلیت حمل بسیار کارآئی خود را نشان می دهد. این تلسکوپ برادر بزرگتر مدل 61 میلیمتری است.
البته همانطور که قبلا نیز ذکر شد کیفیت بالای این تلسکوپ حتی با این قطر شیئی کوچک روی رصد سیارات نیز معجزه می کند. به جرآت می توان گفت این تلسکوپ در رصد سیارات با تلسکوپی نیوتونی با قطر شیئی 4.5 اینچ یا 114 میلی متر برابر است.
حال که با بخش اپتیکی این تلسکوپ آشنا شدید اجازه دهید به بخش مکانیکی آن بپردازیم.
کیفیت ساخت بخش های مکانیکی یک تلسکوپ می تواند به اندازه بخش اپتیکی مهم باشد. تلسکوپی با فوکوسر بی کیفیت می تواند در رصد و عکاسی نومی مشکلات زیادی را برای شما ایجاد نماید.
تمامی قطعات مکانیکی این تلسکوپ از بهترین آلیاژهای آلومنیوم و با استفاده از دستگاه های CNC تراشیده و ساخته شده اند. فوکوسر این تلسکوپ مجهز به سیستم دو سرعته می باشد به این معنی که دو حلقه جهت فوکوس وجود دارد یکی برای دامنه حرکت زیاد و دیگری برای دامنه حرکتی کم و فوکوس بسیار دقیق. فوکوسر این تلسکوپ از نوع 2.5 اینچی می باشد به این معنی که می توانید از ابزار های استاندارد 2 اینچی همانند چشمی ها و یا تخت کننده های میدان 2 اینچی استفاده کنید. این تلسکوپ به دلیل داشتن فوکوسر بزرگ تر نسبت به مدل های 2 اینچی این امکان را فراهم می کند که از تخت کننده های میدان 2.5 اینچی بتوان استفاده کرد. مدل های 2.5 اینچی در گوشه های تصویر افت نور کمتری ایجاد می کنند.
در شکل زیر لوازم جانبی ای که به همراه تلسکوپ آپوکروماتیک William Optics مدل ZenithStar 73III به شکل استاندارد عرضه می گردد نشان داده شده است.
یکی از ویژگی های یک فوکوسر عالی نداشتن لغزش یا Focus Shift است به این معنی که پس از فوکوس کردن فوکوسر مکان دقیق خود را از دست ندهد و تنظیم فوکوس تصویر بر هم نخورد. که این مورد در این تلسکوپ به دقت لحاظ شده است. البته فوکوسر این تلسکوپ دارای پیچ قفل فوکوسر است که می توان پس از فوکوس دقیق فوکوسر را قفل کرد.
از دیگر لوازم جانبی استاندارد این تلسکوپ می توان به حلقه های نگهدارنده لوله تلسکوپ و صفحه اتصال و دستگیره حمل تلسکوپ اشاره کرد که در تصویر فوق دیده می شوند.
قطعه کاربردی دیگری که به شکل استاندارد به همراه این تلسکوپ ارائه می شود Bahtinov Mask است که در عکاسی نجومی جهت فوکوس کردن دقیق تصویر کاربرد دارد.
مشخصه های عکاسی تلسکوپ
همانطور که پیش تر ذکر شد این تلسکوپ قابلیت عکاسی حتی با دوربین های Full Frame را نیز دارا می باشد. البته برای عکاسی با سنسورهای بزرگ مثل سایز Full Frame یا APS size باید حتما از قطعه ای اپتیکی به نام Field Flattener استفاده کنید. ماجرا از این قرار است که تصویر تشکیل شده در کانون تلسکوپ ها روی فحه ای تخت تشکیل نمیشود و مقداری انحنا دارد. به همین دلیل اگر موضوعات مرکز تصویر را فوکوس کنید گوشه ها فوکوس نخواهد بود و بالعکس. به همین دلیل باید از قطعه ای به نام Field Flattener یا تخت کنندهمیدان استفاده کرد. کمپانی William Optics خوشبختانه این قطعه را برای این تلسکوپ عرضه کرده است. همچنین قطعه دیگری به نام Reducer/Flattener نیز وجود دارد که علاوه بر تخت کردن میدان نسبت کانونی را نیز کاهش داده و در نتیجه میدان دید و سرعت عکاسی افزایش می یابد. در شکل زیر تخت کننده میدان اختصاصی این تلسکوپ را ملاحظه می کنید که البته جز قطعات استاندارد نیست و به شکل جداگانه باید تهیه شود.
این قطعه قابلیت اتصال فیلترهای عکاسی را نیز دارد و از سنسورهای سایز Full Frame نیز پشتیبانی می کند. اگر سنسور دوربین تان کوچکتر از سایز Full Frame است می توانید از قطعه دیگری که همزمان هم تخت کننده و هم کاهنده نسبت کانونی است استفاده کنید. در شکل زیر این قطعه را ملاحظه می کنید.
در پایان اگر به دنبال تلسکوپی با کیفیت جهت عکاسی نجومی و یا تلسکوپی با قابلیت حمل بالا و کیفیت عالی هستید یکی از گزینه ها می تواند این تلسکوپ باشد.
نمونه تصویر گرفته شده با این تلسکوپ :
در ادامه ویدئوی نصب فوکوسر اتوماتیک ZWO EAF به تلسکوپ آپوکروماتیک William Optics مدل ZenithStar 73III را خواهید دید.
برچسب: تلسکوپ William Optics تلسکوپ ویلیام اُپتیک عکاسی نجومی
نقد و بررسیها0
هنوز بررسیای ثبت نشده است.