از دوران کودکی بهخاطر دارم که پدرم یک تلسکوپ بزرگ و زردرنگ سلسترون داشت. خیلی به آن علاقه داشت و یک کیف قفلدار مخصوص داشت که تلسکوپ را درون آن میگذاشت. نکتۀ جالب اینجاست که فقط یک یا دوبار از آن تلسکوپ استفاده کرد. یافتن مکانی که نور خانهها و خیابانها مزاحم رصد آسمان نشود، کار دشواری بود. یکبار که از خانه بیرون رفت، اواسط زمستان بود و شب دیروقت نیمه یخزده برگشت. و این خاطرهای بود که وقتی "براندو" از من خواست آسماننمای استار تیاتر را ببینم، به یادم افتاد.
اگرچه استار تیاتر را شرکت تولید اسباببازی سگا ساخته است، با این حال این ابزار قطعاً اسباببازی نیست. قیمت حدود 280000 تومانی آن هم باید بیانگر این واقعیت است. این پروژکتور کروی شکل با همکاری "تاکایوکی اوهیرا" که پیشرفتهترین آسماننمای دنیا به نام MegaStar Cosmos II را ساخته است، طراحی شده است.
استار تیاتر هر آنچه که شما برای ساختن یک آسماننمای خانگی باید داشته باشید را دارد.
محتویات پک استار تیاتر: پروژکتور ، مبدل جریان مستقیم (100 ~ 240 ولت، 60/50 هرتز) ، دو دیسک نمایش و دفترچۀ راهنما
این ابزار در دو رنگ سیاه و نقرهای تولید شده است. آسماننمایی که برای من فرستاده شد، سیاهرنگ بود. هنگامی که آن را از جعبه بیرون میآوردم، به نظرم شبیه یک مردمک چشم بود. پروژکتور، یک کرۀ پلاستیکی تقریباً به اندازۀ یک توپ فوتبال است و به یک پایۀ فلزی متصل است. یک عدسی شبیه به عنبیه در جلوی کره، و همچنین یک عدسی کوچکتر در پایین و سمت راست آن قرار دارند.
زاویۀ پروژکتور را میتوانید به راحتی با چرخاندن کره به بالا و پایین تنظیم کنید. با کمک دو بازویی که در دو طرف آن وجود دارند، میتوانید مکان آن را ثابت کنید.
همۀ دکمههای آن در بالای پروژکتور قرار دارند. شاید فکر کنید کار کردن با یک آسماننما تا حدی پیچیده است. این مسئله در مورد استار تیاتر صدق نمیکند. فقط 4 دکمۀ مهم روی آن وجود دارد. اولین دکمه برای روشن و خاموش کردن پروژکتور است. یک دکمه هم برای شهاب (Shooting Star)، که همراه با دکمۀ "حرکت روزانه" (Diurnal Motion) به کار میرود. حرکت روزانه را میتوانید روی جهت ساعتگرد (جنوب، South) یا جهت پادساعتگرد (شمال، North) تنظیم کنید. با این کار میتوانید حرکت ستارهها در آسمان را شبیهسازی کنید. یک دور کامل آن تقریباً 12 دقیقه طول میکشد (سرعت آن را نمیتوانید تغییر دهید). دکمۀ Timer را هم میتوانید روی 15 دقیقه، 30 دقیقه و 60 دقیقه تنظیم کنید. با این کار پس از زمان تعیین شده استار تیاتر بهطور خودکار خاموش میشود. وضعیت دکمهها بهوسیلهی LEDهای مختلف مشخص میشود.
به همراه استار تیاتر دو عدد دیسک برای نیمکرۀ شمالی فرستاده میشود. برا نیمکرۀ جنوبی هم دیسکهایی وجود دارد که در پک موجود نیست. روی این دیسکها هیچ نرمافزار کامپیوتری وجود ندارد. بلکه در واقع دیسکهایی پلاستیکی هستند که 10000 ستاره بر روی آنها چاپ شده است. بله! 10000 ستاره!
این دیسکها درست همانند یک سیدی که درون سیدیرام قرار میگیرد، درون سینی تعبیه شده برای آن قرار میگیرند.
سپس سینی را درون شکافی که در بالای آسماننما وجود دارد، قرار دهید. وقتی دیسک در جایش قرار گرفت، فقط به یک دیوار یا سقف تاریک نیاز دارید تا تصویر ستارهها را روی آن بیندازید. فاصلهی مناسب دیوار یا سقف از پروژکتور 2 متر است.
در اینجا من کمی به مشکل برخوردم. در مرکز سقف همۀ اتاقهای خانۀ من یا پنکه وجود دارد و یا لوستر. در نهایت به این نتیجه رسیدم که بهترین مکان برای امتحان کردن استار تیاتر استفاده از دیوار سفید اتاق کامپیوترم است. با چرخاندن حلقهآی که دور عدسی وجود دارد، میتوانید وضوح تصویر را تنظیم کنید.
در بالا تصویری را میبینید که من در حالی که از تصویر ستارهها روی دیوار گرفتم. دقیقاً شبیه آسمان شب است. از درخشندگی و وضوح ستارهها حیرتزده شدم!
با استفاده از دیسک دیگر میتوانید صورتهای فلکی را ببینید. متأسفانه هیچ دفترچهای که در آن نام صورتهای فلکی ذکر شده باشد، همراه استار تیاتر فرستاده نمیشود. البته دب اکبر و دب اصغر را مثل هر کس دیگری تشخیص دادم. با این حال نام صورتهای فلکی دیگر را نمیدانستم و هنوز هم نمیدانم.
اگر دکمۀ Shooting Star (شهاب) را فعال کنید و Diurnal Motion (حرکت روزانه) هم فعال باشد، تقریباً در هر 30 ثانیه یک شهاب خواهید دید. این ویژگی جالب است، ولی به سرعت خواهید فهمید که شهاب مورد نظر همیشه در یک مکان دیده میشود.
استار تیاتر ابزار جالبی است، ولی قیمت 280000 تومانی آن کمی برای علاقهمندان معمولی نجوم گران است. به عقیدۀ من، این ابزار بیشتر برای کلاسها مناسب است تا خانه.