در حالیکه تلسکوپ های بازتابی و شکستی در طول زمان پیشرفت کرده اند، پیشرفت های فناوری عدسی خارج از حوزه تلسکوپ منجر به توسعه تلسکوپ کاتادیوپتریک، ترکیبی از اپتیک های شکستی (عدسی ها) و بازتابی (آینه ها) شد.
مثلا، در سال ۱۸۲۰، فیزیکدان اگوستن-ژان فرنل، بازتابنده برجسته فانوس دریایی کاتادیوپتری را توسعه داد. در سال ۱۸۵۹، لئون فوکو از اپتیک ترکیبی برای ساخت میکروسکوپ استفاده کرد و در سال ۱۸۷۶، آلفونس مانجین، آینه مانجین امروزی را توسعه داد که در دستگاه های تلسکوپ ترکیبی امروزی ادغام شده است.
علاوه بر این، دو مدل اصلی تلسکوپ طراحی تلسکوپ های ترکیبی معاصر را بهبود بخشیدند: دیالیت های ترکیبی (تلسکوپ همیلتونی اولین دستگاه دیالیتی بود که در سال ۱۸۱۴ ثبت شد) و تلسکوپ شوپمن.
در سال ۱۹۳۱، برنارد اشمیت، کارشناس اپتیک، اولین صفحه تصحیح کننده با قطر کامل را برای تصحیح انحراف کروی و رنگی در تلسکوپ ها معرفی کرد. در حال حاضر، اشمیت-کاسگرین و ماکستوف-کاسگرین از مدل های محبوب هستند. اگر قصد دارید یک تلسکوپ ترکیبی بخرید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
هنگام انتخاب تلسکوپ ترکیبی چه چیزهایی را باید در نظر بگیریم؟
با توجه به محبوبیت تلسکوپ ها و تحقیق درباره آسمان و ستاره ها، تعجبی ندارد که بسیاری از مردم پول زیادی برای خرید تلسکوپ می پردازند. تلسکوپ یکی از ابزار اصلی مطالعه مناظر، حیوانات و اجرام آسمانی است. وقتی صحبت از نجوم مبتدی می شود، تلسکوپ ها برای مطالعه اجرام آسمانی درخشان، مانند سیاره ها و دهانه های شگفت انگیز ماه و همچنین اجرام اعماق آسمان، مثل سحابی ها و کهکشان های دور به کار می روند.
تلسکوپ های ترکیبی محبوبیت زیادی بین دوستداران نجوم دارند، زیرا همزمان جمع و جور و قوی هستند. سه شرکتی که تلسکوپ های اشمیت-کاسگرین و ماکستوف-کاسگرین را محبوب کردند، Questar ایجاد شده توسط لورنس بریمر در سال ۱۹۵۰، سلسترون بنیان گذاری شده توسط تام جانسون و Meade Instruments تاسیس شده توسط جان دیبل در سال ۱۹۷۲ بودند.
در حال حاضر، چند مدل محبوب تلسکوپ ترکیبی عبارت اند از تلسکوپ ۸ اینچی اشمیت-کاسگرین سلسترون C8 XLT و تلسکوپ ۱۲۷ میلی متری ماکستوف-کاسگرین.
با توجه به تنوع گسترده مدل ها و برند های موجود در بازار، قبل از انتخاب تلسکوپ ترکیبی باید سه نکته اصلی زیر را در نظر بگیرید.
1. نیازمندیها
قبل از هر چیزی، باید اصول اولیه تلسکوپ ها را یاد بگیرید و نیازهای خود تعیین کنید. همان طور که می دانید، سه نوع تلسکوپ وجود دارد:
- مدل های شکستی که از عدسی استفاده می کنند.
- مدل های بازتابی که از آینه تشکیل شده اند.
- تلسکوپ های ترکیبی که همزمان آینه و عدسی دارند.
طراحی منحصر به فرد مدل های ترکیبی باعث می شود نور بدون کاهش فاصله کانونی، داخل دستگاه خم شود. در نتیجه، مشکلات نوری مختلف (از جمله خطای کما، انحراف کروی و رنگی) از بین می رود.
همچنین، باید تصمیم بگیرید که قرار است تلسکوپ را برای چه چیزی استفاده کنید (مثلا، کاربرد زمینی، دریایی یا نجومی). در زمینه نجوم مبتدی، باید مشخص کنید که چه اجسامی را می خواهید ببینید (مثلا اجسام در اعماق آسمان یا اجرام درخشان) و کجا می خواهید آن ها را ببینید (مثلا در مناطق آلوده به نور یا مناطق روستایی).
2. مشخصهها
قبل از خرید تلسکوپ ترکیبی، باید دو ویژگی اصلی را در نظر بگیرید: دیافراگم و بزرگنمایی. دیافراگم به قطر قسمت اپتیکی اصلی تلسکوپ اشاره می کند که نور از آن عبور می کند. دیافراگم بزرگ تر برای مشاهده اجرام در اعماق آسمان (مثل کهکشان ها، سحابی ها، خوشه ها) ایده آل است.
همان طور که قبلا گفتیم، مدل های کاتادیوپتری از ترکیب عدسی و آینه برای ایجاد و فوکوس پرتو نور استفاده می کنند که نتیجه آن یک تصویر واضح و دقیق است. بزرگنمایی یکی دیگر از ویژگی های حیاتی است که باید در نظر بگیرید. با این حال، بزرگنمایی بیش از حد می تواند منجر به تار شدن تصاویر شود. حداکثر میزان بزرگنمایی کاربردی تا ۳۰۰ برابر است. توجه داشته باشید که توان دستگاه را می توان با تعویض چشمی آن تنظیم کرد.
تلسکوپ ۶ اینچ ریچی کرتین جی اس او با مقر EQ3
بعضی تلسکوپ ها اصولا با هدف عکاسی نجومی طراحی و ساخته می شوند. اصولا تلسکوپ ها را از نظر کیفیت اپتیکی شان می توان به دو دسته ی تلسکوپ های رصدی و تلسکوپ های عکاسی دسته بندی نمود. در تلسکوپ های رصدی معمولا کیفیت اپتیکی مرکز میدان مهم است. مثلا در رصد سیارات که اندازه ی ظاهری کوچکی دارند کیفیت در گوشه های تصویر چندان مهم و تعیین کننده نمی باشد.
همچنین در رصد اجرام گسترده نیز تا حد زیادی تمرکز بر مرکز تصویر است. البته افت کیفیت در گوشه های تصویر آزاردهنده است ولی ایجاد مشکل جدی نمی کند. ولی هنگام عکسبرداری های نجومی داستان کاملا متفاوت است. کیفیت در تمام نقاط تصویر مدنظر است. در واقع تلسکوپ باید بتواند تصویری عاری از خطاهای اپتیکی بر روی سنسور تصویر بردار تشکیل دهد تا ستاره ها بطور نقطه ای ثبت شوند و دچار کشیدگی نگردند. همچنین هنگامی که قصد نورسنجی و یا مکان سنجی اجرام آسمانی را دارید نبود خطاهای اپتیکی امری ضروری است.
خطای کما در تلسکوپ ها یکی از آزاردهنده ترین خطاهای اپتیکی است. این عیب اپتیکی شکل نقطه ای ستاره ها را بشکلی نامتقارن تقییر می دهد و نمی توان مرکز اپتیکی ستاره را دقیق مشخص کرد. از این رو تلسکوپ هائی که دارای خطای اپتیکی کما می باشند برای نورسنجی و مکان سنجی مناسب نمی باشند. تلسکوپ های نیوتونی و اشمیت- کسگرین همگی دارای خطای کما می باشند و از این جهت داراری ضعف می باشند. یکی از تلسکوپ هائی که خطای کما در آنها بطور کامل حذف شده است تلسکوپ های ریچی- کرتین است.
در این تلسکوپ خطای کما و کرویت وجود ندارد. همچنین انحنای میدان در این تلسکوپ ها بسیار کمتر از اشمیت- کسگرین ها است. فقط کمی خطای آستیگماتیسم وجود دارد که آن هم توسط یک تصحیح کننده ی اپتیکی قابل حذف است. و در نهایت می توان تصویری با کیفیت بسیار بالا داشت. در تلسکوپ های ریچی- کرتین از دو آینه ی هذلولی استفاده می شود که البته تراش و ساخت این آینه ها بسیار سخت تر و پر هزینه تر از دیگر سطوح اپتیکی است. تا چند سال پیش قیمت این تلسکوپ ها چنان بالا بود که عملا تعداد بسیار کمی از عکاسان و علاقمندان به عکاسی نجومی امکان دسترسی به آنها را داشتند.
اما چند سال پیش اتفاق جالبی در دنیای نجوم اتفاق افتاد. کمپانی جی اس او که یک شرکت تولید کننده ی تلسکوپ و ابزار آلات نجومی در تایوان است توانست با قیمت بسیار کمتری ریچی- کرتین های واقعی را تولید و عرضه نماید. این تلسکوپ ها امروزه توسط بسیاری از عکاسان نجومی در سر تا سر دنیا استفاده می شوند . نکته ی بسیار مهم دیگری که در مورد این تلسکوپ ها وجود دارد ساختار مکانیکی آنهاست. استحکام و پایداری و عاری از لرزش بودن یکی از فاکتور های بسیار بسیار مهم در انتخاب تلسکوپ های عکاسی نجومی است.
ریچی های جی اس او از دید مکانیکی هم بسیار عالی و محکم و دقیق ساخته شده اند. همچنین فکوسر این تلسکوپ ها نیز برای خود داستانی دارد. فکوسر از نوع دو سرعته ساخته شده و بسیار دقیق طراحی شده است. در کل این تلسکوپ ها یکی از بهترین انتخابهای رای عکاسی نجومی هستند. برای عکاسی با این تلسکوپ ها باید از یک تصحیح کننده ی تصویر نیز استفاده کرد تا انحنای میدان و آستیگماتیسم تصحیح شوند.
البته با این تلسکوپ ها می توان به رصد نیز پرداخت. اما به خاطر داشته باشید که اصولا این تلسکوپها برای رصد طراحی نشده اند. البته به علت کیفیت بالای آینه ها این تلسکوپها در رصد نیز کیفیت قابل قبولی دارند. آینه ی ثانویه ی بزرگ در این تلسکوپ ها کیفیت رصد سیارات را اندکی تحت تاثیر قرار می دهد.
تلسکوپ 8 اینچ ریچیکرتین جیاساو مدل GSO 8 M-LRS-D
استفاده از ساختار اُپتیکی Ritchey-Chretien (RC) در تلسکوپ که برگرفته از نام طراحان آن «جورج ریچی» و «هنری کرتین» است به طور گسترده در تلسکوپ های حرفه ای در سراسر جهان استفاده میشود و مزایای بسیاری را برای عکاسی نجومی آسمان شب ارائه می کند.
در تلسکوپ های ریچی-کرتین از آینه های اولیه و ثانویه ایی استفاده میشود که شکل هایپربولیک(هذلولی) دقیق دارند، این امر باعث میشود تا این تلسکوپها تقریبا خطای کُما (کشیدگی تصویر در گوشهها) که در تلسکوپ های نیوتنی معمول است را نداشته باشند. این تلسکوپ ها دارای میدان های دید مسطح هستند که تصاویر ستاره ها را حتی در گوشه های تصویر به شکل دقیق و بدون کشیدگی نشان می دهند. آنها به عدسی یا تیغه تصحیح کننده نیاز ندارند، بنابراین هیچ انحراف رنگی مانند تلسکوپ های اشمیت-کاسگرین ندارند. و لوله های باز دارند که می توانند انتقال گرمایی را با محیط اطراف خود آسان تر کنند.
دشواری ساخت تلسکوپ های ریچی-کرتین RC به این معنی بود که این تلسکوپ ها در گذشته برای ستاره شناسان آماتور بسیار گران بودند. اما تکنولوژی مدرن و طراحی و تکنیک های ساخت در دهه گذشته، امکان تولید اسکوپ های RC با کیفیت بالا را فراهم کردهاند که به طور قابل توجهی مقرون به صرفه هستند.
مجموعه های تلسکوپ های ریچی-کرتین (RC (Ritchey-Chretien که توسط شرکت تایوانی جیاساو GSO: Guan Sheng Optical تولید می شوند، کیفیت و امکانات فوق العاده ای را برای عکاسان نجومی متوسط و حرفهای ارائه می دهند. عکاسانی که به دنبال تلسکوپهایی با فاصله کانونی بالا برای عکاسی با دوربین های DSLR فریم متوسط و فول فریم هستند. و همچنین تقریباً تمام دوربین های تصویربرداری نجومی. این تلسکوپ ها دارای اپتیک های دقیق، لوله های مستحکم فلزی کنگره دار از داخل با اندود مشکی برای رسیدن به کنتراست تصویر عالی و فوکوسرهای دقیق و بادوام دو سرعته برای نگه داشتن ایمن دوربین و لوازم جانبی شما هستند.
تلسکوپ 8 اینچ ریچی کرتین جی اس او یک استروگراف Astrograph است استروگراف ها تلسکوپ هایی هستند که به طور خاص برای عکاسی نجومی طراحی و ساخته می شوند. این استروگراف ۸ اینچی در هنگام تصویربرداری نجومی قابلیت پوشش کامل سنسورهای عکاسی با فرمت ۳۵ میلی متری (24x36mm) را دارد. برای چنین فرمتی یا سایر دوربین های CCD نیازی به تخت کننده و تصحیح کننده میدان نداری. اما برای دوربین های عکاسی با سنسورهای بزرگتر می توانید تخت کننده میدان تهیه کنید. از آنجایی که در ساخت و طراحی تلسکوپ های ریچی-کرتین Ritchey-Chretien از تیغه تصحیح کننده استفاده نمی شود. خطای رنگی در این تلسکوپ ها وجود ندارد.
- تلسکوپ ترکیبی ریچی-کرتین با آینه اصلی و ثانویه هایپربولیک hyperbolic mirrors
- بدون خطای کما (Coma) در گوشه های تصویر به دلیل طراحی اُپتیکی ریچی-کرتین
- با بدنه سبک و مستحکم فیبرکربن
- با پوشش مشکی دندانه دار از داخل، مانع از رسیدن نورهای پراکنده به چشم ناظر
- با دهانه ۲۰۰ میلی متری (۸ اینچی)، فاصله کانونی ۱۶۰۰ میلی متر و نسبت کانونی f8
- با توانایی رسیدن به حداکثر بزرگنمایی 400 برابر
- گردآوری نور بسیار بالا – 830 برابر چشم انسان و ۷۵ درصد بیشتر از مدل ۶ اینچ
- مجهز به فوکوسر بلبرینگی دقیق، بادوام و نرم ۲ اینچی با آداپتور ۱.۲۵ اینچی
- با قابلیت نصب چشمی های ۲ و ۱.۲۵ اینچی و دو حلقه اتصال افزاینده
- با نسبت کانونی f/8 ایدهآل برای عکاسی نجومی از اجرام منظومه شمسی و مناسب عکاسی از اعماق آسمان
- مناسب رصدگران و عکاسان حرفهای آسمان شب برای عکاسی با نوردهی طولانی مدت
- ساخت شرکت تایوانی جیاساو GSO: Guan Sheng Optical
- درای صفحه اتصال ویکسن و لوزماندی دم-چلچلهای (Vixen & Losmandy)
- صفحات اتصال به مقر ساخته شده با ماشینکاری دقیق آلومینیوم با فرآیند آنودایز
- قابلیت نصب روی انواع مقرها و سه پایه ها، به ویژه مقرهای استوایی EQ
- تلسکوپ 8 اینچ ریچی کرتین جی اس او سبک و کوچک به طول ۵۸ سانت وزن ۶.۲ کیلوگرم
3. هزینه کلی
مدلهای تلسکوپ ترکیبی بسیار متنوع و جمع و جور هستند، زیرا از عدسی و لنز برای جمع آوری و فوکوس نور در یک لوله کوچک استفاده می کنند. این باعث می شود طراحی فشرده و قابل حمل داشته باشند و استفاده و نگهداری از آن ها را آسان می کند. با این حال، دیافراگم، مواد به کار رفته و ویژگی های اضافی روی قیمت دستگاه اثر می گذارند. مثلا، مدل های بزرگ و کامپیوتری گران تر هستند. علاوه بر این، لوازم جانبی تلسکوپ، مانند پایه ها، چشمی ها، سه پایه ها و کیف های حمل، قیمت نهایی تلسکوپ ترکیبی را افزایش می دهند.
برای اطلاع از مقاله چرا تلسکوپهای هوشمند آینده عکاسی نجومی هستند؟ روی لینک کلیک کنید. |
بهترین تلسکوپ های ترکیبی
تلسکوپ های ترکیبی با ویژگی های متنوع و طراحی فشرده، محبوبیت زیادی بین حرفه ای ها، علاقه مندان نجوم و جوانان مشتاق شناخت کیهان دارند. دو مدل از بهترین تلسکوپ های ترکیبی موجود در بازار بر اساس ویژگی ها و نظر کاربران عبارت اند از:
1. تلسکوپ ۱۲۷ میلی متری ماکستوف-کاسگرین مدل Meade ETX125 AT
این تلسکوپ سبک با چشمی ۲۶ میلی متری و کنترلر دستی کامپیوتری پیشرفته انتخابی عالی برای رصد ماه و سیاره ها است. این مدل با فاصله کانونی ۱۹۰۰ میلی متری و نسبت کانونی f/15، کنتراست عالی ارائه می کند و با وزن کمتر از ۱۱ کیلوگرم گزینه خوبی برای تورهای رصدی است.
2. تلسکوپ ۸ اینچی کامپیوتری سلسترون مدل CPC Deluxe 800 HD
این مدل با طراحی زیبا و ارگونومیک، فاصله کانونی ۲۰۳۲ میلی متر و نسبت کانونی f/10 انتخابی عالی برای رصد و عکاسی نجومی از ماه، سیاره ها و کهکشان ها است. این تلسکوپ قابلیت رصد و ردیابی خودکار ۴۰ هزار سوژه آسمانی را دارد و مجهز به تصحیح کننده خطای تناوبی و فناوریFaster است.
مراقبت از تلسکوپ
مراقبت از تلسکوپ ضروری است. برای اطمینان از سالم ماندن و عمر طولانی دستگاه، حتما از دستورالعمل های مونتاژ و نحوه استفاده پیروی کنید. توجه داشته باشید که تلسکوپ ترکیبی ممکن است در مقایسه با تلسکوپ شکستی به تراز نوری بیشتری نیاز داشته باشد.
حمل و نقل درست تلسکوپ ترکیبی نیز اهمیت زیادی دارد. کیف حمل تلسکوپ ترکیبی قابل اعتماد یکی از لوازم جانبی ضروری تلسکوپ است. فراموش نکنید که مدل های ترکیبی هر چقدر دیافراگم بزرگ تری داشته باشند، سنگین تر هستند. تلسکوپ را با دقت نگهداری و تمیز کنید. از دست زدن به اجزای نوری خودداری کرده و در عوض از گاز فشرده، پنبه جراحی، دستمال یا محلول مخصوص لنز استفاده کنید.
تلسکوپ های ترکیبی قطعه های متحرک پیچیده تری در مقایسه با مدل های بازتابی و شکستی دارند، بنابراین از جدا کردن اجزای آن خودداری کنید. در طول روز با تلسکوپ ترکیبی جدید خود آشنا شوید و هرگز مستقیما به خورشید نگاه نکنید تا دچار آسیب چشمی نشوید. در نهایت، به عنوان یک منجم مبتدی، باید مدتی را صرف مطالعه نقشه های آسمان شب کنید تا بدانید که چه چیزی را مشاهده می کنید.
برای اطلاع از مقاله تماشای ستاره ها: راهی جادویی برای فرار از دلمشغولیهای زمینی روی لینک کلیک کنید. |
سخن پایانی
تلسکوپ های ترکیبی بین دوستداران نجوم بسیار محبوب هستند. این دستگاه ها یکی از سه نوع اصلی تلسکوپ های موجود در بازار هستند، یعنی بازتابی، شکستی و ترکیبی.
مدل های تلسکوپ ترکیبی از هر دو اپتیک شکستی (عدسی) و بازتابی (آینه) برای تولید تصاویر بزرگنمایی شده از اجسام دور استفاده می کنند. همان طور که گفتیم، شرکت های Questar، سلسترون و Meade، مدل های اشمیت-کاسگرین و ماکستوف-کاسگرین را محبوب کردند. دستگاه های ترکیبی با ویژگی های متعدد، دیافراگم بزرگ، کیفیت اپتیکی بالا و طراحی فشرده، تقاضای زیادی دارند.
با این حال، انتخاب تلسکوپ ترکیبی می تواند گیج کننده باشد. برای انتخاب درست، باید نیازمندی ها، مشخصات دستگاه و بودجه تان را در نظر بگیرید. دیافراگم، بزرگنمایی و کیفیت نوری نیز فاکتورهای ضروری هستند که نباید نادیده بگیرید.
توجه داشته باشید که مدل های بزرگ و کامپیوتری معمولا گران تر هستند. همچنین، باید از این واقعیت آگاه باشید که مراقبت درست از تلسکوپ برای تضمین استفاده طولانی مدت ضروری است. تلسکوپ ترکیبی قطعه های اپتیکی و متحرک پیچیده ای دارد. بنابراین، توصیه می کنیم آن ها را باز نکنید.
شما می توانید برای خرید تلسکوپ مد نظر خود به سایت موسسه طبیعت آسمان شب مراجعه کنید. خرید تلسکوپ در سایت ما با بهترین قیمت و کیفیت همراه است.
برای دانلود مقاله تلسکوپ ترکیبی روی لینک کلیک کنید. |