تلسکوپ

Showing 1–20 of 226 results

کالاهای موجود

چگونه تلسکوپ مناسب خود را انتخاب کنیم؟

به فکر خرید اولین تلسکوپ خود هستید؟​

مطمئناً هنگامی که برای اولین‌بار جستجو را برای خرید تلسکوپ شروع می‌کنید، به دلیل وجود تلسکوپ‌هایی بسیار زیاد با مشخصات مختلف، انتخاب به امری طاقت‌فرسا تبدیل می‌شود. ضمناً هیجان خرید یک تلسکوپ آن‌قدر زیاد است که ممکن است به این فکر نکنید که آیا تلسکوپی که در حال خرید آن هستید مناسب شما و سبک زندگی‌تان هست یا خیر؟ اما اگر دانش خود را کمی نسبت به مشخصه‌های اولیه یک تلسکوپ مانند اندازه‌ها، ساختارهای مختلف اپتیکی و انواع مقر و سه‌پایه، بالا ببرید، انتخاب تلسکوپی که با بودجه موردنظر شما سازگار باشد و از آن مهم‌تر بیشترین استفاده را از آن ببرید بسیار آسان‌تر خواهد بود.

تلسکوپ هر چه بزرگ‌تر باشد بهتر است؟ یا این‌طور نیست؟

بدون شک اصلی‌ترین مشخصه‌ای که هنگام انتخاب و خرید یک تلسکوپ باید در نظر بگیرید، گشودگی دهانه (قطر آینه یا عدسی اصلی) آن است. هر چه، قطر دهانه تلسکوپ بزرگ‌تر باشد، تلسکوپ نور بیشتری را جمع‌آوری می‌کند و به شما این امکان را می‌دهد تا بتوانید اجرام کم‌نورتر آسمان را نیز رصد کنید و جزئیات بیشتری از اجرام پرنور و نزدیک مانند ماه ببینید.

تلسکوپ‌هایی با قطر دهانه ۸۰ تا ۱۲۰ میلی‌متر (۳.۵ تا ۵ اینچ) برای مشاهده اجرام منظومه شمسی مانند ماه، سیارات و قمرهای مشتری عالی هستند. مشاهده نپتون و اورانوس با تلسکوپی با این قطر دهانه دشوار است، اما غیرممکن نیست. تلسکوپی با این اندازه قطعاً نقطه شروع خوبی برای یک مبتدی است. هرچند ما تلسکوپ‌هایی با سایز ۶۰ و ۷۰ میلی‌متر را نیز برای کودکان و دانش‌آموزان پیشنهاد می‌کنیم. چون معیار خوبی برای سنجش واقعی بودن علاقه آن‌ها نسبت به رصد آسمان است.

اما اگر می‌خواهید کیفیت رصد خود را یک یا چند درجه افزایش دهید و اجرام کم‌نورتر و اعماق آسمان مانند کهکشان‌ها، سحابی‌ها و خوشه‌های ستاره‌ای را ببینید، به ابزاری با قطر دهانه بزرگ‌تر از ۸۰ تا ۱۲۰ میلی‌متر (۳.۵ تا ۵ اینچ) نیاز دارید. برای این موضوع می‌توانید از تلسکوپ‌های بازتابی بزرگ‌تر و یا تلسکوپ‌های دابسونی که ابزارهایی بسیار مناسب برای رصد هستند استفاده کنید که معمولاً قطر دهانه‌ای بزرگ‌تر از ۱۵۰ میلی‌متر (۶ اینچ) دارند.

اما قبل از اینکه به سراغ بزرگ‌ترین تلسکوپی که می‌توانید بخرید، بروید، باید در نظر بگیرید آیا در استفاده منظم از یک تلسکوپ بزرگ چقدر راحت هستید. آیا در هنگام استفاده در منزل، می‌توانید هر بار آن را به بالای پشت‌بام ببرید؟ آیا در هنگام برگزاری یک تور رصدی، می‌توانید تلسکوپ خود را به منطقه‌ای تاریک و دور از شهر حمل کنید؟ و آیا می‌خواهید ابزاری داشته باشید که کودکان هم بتوانند از آن استفاده کنند؟

بهترین تلسکوپ برای شما، ابزاری‌است که از آن استفاده کنید!

بزرگ‌نمایی

مجدداً تاکید می‌کنیم که گشودگی دهانه (قطر آینه یا عدسی اصلی) بسیار مهم‌تر از بزرگ‌نمایی تلسکوپ است، هرچند ممکن است ویژگی بزرگ‌نمایی را در تبلیغات بیشتر مشاهده کنید. بزرگ‌نمایی به فاصله کانونی تلسکوپ و فاصله کانونی چشمی‌ای که استفاده می‌کنید بستگی دارد، بنابراین اگر چند چشمی با فاصله کانونی متفاوت همراه تلسکوپ خود دارید، می‌توانید به‌راحتی بزرگ‌نمایی تلسکوپ خود را تغییر دهید.

اما قطر دهانه تعیین می‌کند که تلسکوپ شما تا چه میزان بزرگ‌نمایی قابل‌قبول دارد، و با افزایش بزرگ‌نمایی چقدر جزئیات خواهید دید. یک تلسکوپ کوچک با بزرگ‌نمایی زیاد فقط یک تصویر تار و تاریک به شما نمایش می‌دهد، زیرا تلسکوپ نمی‌تواند نور کافی برای دیدن جزئیات بیشتر جمع‌آوری کند. همچنین شرایط جوی نیز در نتیجه کار تأثیرگذار است و می‌تواند جزئیاتی که می‌بینید را محدود کند. بنابراین اگر در فروشگاهی یک تلسکوپ ۶۰ میلی‌متری با برچسب بزرگ ۳۰۰ برابر!!! دیدید، می‌توانید مطمئن باشید که این تنها جنبه تبلیغاتی دارد و خرید عاقلانه‌ای نخواهد بود.

نتیجه این است که بزرگ‌نمایی با اینکه اهمیت دارد اما همه چیز نیست! بزرگ‌نمایی بیش از ۲۰۰ برابر برای یک تلسکوپ مبتدی فایده چندانی ندارد.

نحوه محاسبه بزرگ‌نمایی

شما می‌توانید با تقسیم فاصله کانونی تلسکوپ بر فاصله کانونی چشمی، بزرگ‌نمایی را به‌راحتی محاسبه کنید. اگر یک تلسکوپ خوب به همراه لوازم جانبی استاندارد تهیه کنید، هر دو عدد به‌راحتی در دسترس هستند.

مقر یا استقرار تلسکوپ

یکی دیگر از جنبه‌های تلسکوپ که باید در نظر بگیرید، مقر و سه‌پایه آن است. این همان چیزی است که تلسکوپ را ثابت نگه می‌دارد و به شما امکان می‌دهد به‌آرامی آن را بچرخانید تا قسمت‌های مختلف آسمان را مشاهده کنید.

دو نوع اصلی مقر وجود دارد: مقرهای سمت – ارتفاعی که همچنین به‌عنوان alt-az شناخته می‌شوند و مقرهای استوایی یا Equatorial. مقر سمت – ارتفاعی درست مانند یک سه‌پایه عکاسی است یعنی بالا و پایین (ارتفاع) و از چپ به راست (سمت) حرکت می‌کند. پایه‌های استوایی ۲ محور دارند که یکی از آن‌ها با محور چرخشی زمین همسو است. این به شما این امکان را می‌دهد که به‌راحتی تلسکوپ را برای ردیابی جرمی که در طول شب در آسمان حرکت می‌کند حرکت دهید.

پایه‌های استوایی برای مبتدیان کمی پیچیده‌تر هستند، بنابراین توصیه می‌کنیم از یک‌پایه alt-az در شروع استفاده کنید. با این حال، اگر واقعاً علاقه‌مند به ردیابی اجرام در هنگام حرکت در آسمان شب هستید، با کمی کار و کسب تجربه می‌توانید به‌راحتی از یک مقر و سه‌پایه استوایی استفاده کنید. برای راه‌اندازی یک‌پایه استوایی، هنگام استفاده از آن برای اولین‌بار، باید یکی از محورها را به سمت ستاره قطبی تنظیم کنید.

همچنین تلسکوپ‌هایی با پایه‌های کامپیوتری وجود دارد که به شما امکان می‌دهد جرم موردنظر خود را از پایگاه‌داده انتخاب کنید و سپس تلسکوپ به طور خودکار به سمت آن جرم آسمانی حرکت و آن را دنبال می‌کند. این تلسکوپ‌ها، GoTo نامیده می‌شوند زیرا شما به تلسکوپ می‌گویید «برو به سمت یک جسم خاص». این مقرها یافتن اجرام موردعلاقه برای مبتدیان را آسان می‌کند و برای مناطقی با آلودگی نوری زیاد که ممکن است یافتن اجرام مرجع مانند صورت‌های فلکی، با استفاده از نقشه آسمان دشوار باشد، مناسب هستند. اما اگر واقعاً می‌خواهید آسمان شب را یاد بگیرید و فکر می‌کنید یافتن اجرام خود امری لذت‌بخش است، یک تلسکوپ رایانه‌ای یا Goto ممکن است انتخاب مناسبی برای شما نباشد.

انواع تلسکوپ

تلسکوپ‌های شکستی یا گالیله‌ای (Refractor)

تلسکوپ‌های شکستی از عدسی‌ها برای تمرکز تصاویر روی عدسی چشمی استفاده می‌کنند. تلسکوپ‌های شکستی با قطر بزرگ‌تر وقتی از قطر ۴ یا ۵ اینچ عبور می‌کنید، گران می‌شوند. یک مزیت آنها نسبت به بازتابی‌ها این است که به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارند و در صورت حفاظت از ضربه‌های شدید، شما فقط باید لنزها را تمیز نگه دارید و همیشه آماده کار هستند. ضمناً به دلیل تصویر مستقیم، تلسکوپ‌های شکستی را می‌توان به‌عنوان یک دوربین برای مشاهده مناظر طبیعی و زمینی نیز استفاده کرد.

تلسکوپ‌های بازتابی یا نیوتنی (Reflector)

تلسکوپ‌های بازتابی از آینه‌ها برای تمرکز تصویر روی عدسی چشمی استفاده می‌کنند. همان‌طور که اشاره شد تلسکوپ‌های بازتابی نیاز به مراقبت بیشتری دارند، زیرا در جابه‌جایی‌های زیاد ممکن است آینه‌های اولیه و ثانویه از تراز خارج شده و نیاز به هم‌خطی داشته باشند و همچنین به دلیل بازبودن لوله تلسکوپ، گردوغبار می‌تواند به داخل آن نفوذ کند و نیاز به تمیزکردن دارد.

اگرچه تلسکوپ‌های بازتابی نیاز به نگهداری بیشتری دارند، اما ساخت آینه‌ها ارزان‌تر از عدسی‌ها هستند، بنابراین تلسکوپ‌های بازتابی اغلب نسبت به هم‌سایز خود در شکستی‌ها ارزان‌ترند. یعنی شما می‌توانید با یک بودجه مشخص، تلسکوپ بازتابی بزرگتری نسبت به شکستی‌ها بخرید.

تلسکوپ ترکیبی، کاتادیوپتریک، کاسگرین

این نوع تلسکوپ‌ها از ترکیب عدسی‌ها و آینه‌ها برای تمرکز تصویر بر روی عدسی چشمی استفاده می‌کنند. آنها کمی گران‌تر هستند اما طراحی آنها به آنها اجازه می‌دهد تا در یک لوله کوچک‌تر بزرگ‌نمایی بیشتری داشته باشند. این بدان معناست که شما می‌توانید یک تلسکوپ قدرتمند که هنوز قابلیت حمل آسان دارد تهیه کنید. ضمناً تلسکوپ‌های کاسگرین مدل‌های رومیزی فوق‌العاده‌ای دارند که می‌توانند بسیار مناسب کودکان باشند.

هزینه خرید

در خرید تلسکوپ به هر میزان که هزینه کنید، ارزش دریافت خواهید کرد. هر تلسکوپی که خیلی ارزان باشد ممکن است هنگام استفاده بسیار خسته‌کننده باشد و رضایت زیادی از تماشای آسمان ایجاد نکند. تلسکوپ‌های بزرگ‌تر و گران‌تر به شما امکان دیدن اجرام کم‌نورتر را می‌دهند، اما به یاد داشته باشید که هرچه تلسکوپ کوچک‌تر باشد، حمل‌ونقل، استفاده و نگهداری آن در زمانی که از آن استفاده نمی‌شود آسان‌تر خواهد بود.

 

اگر در خرید تلسکوپ مردد هستید یا مطمئن نیستید که انتخابتان، گزینه‌ای مناسب برای شما هست یا خیر، کارشناسان موسسه آسمان شب در هر مرحله از خرید آماده ارائه مشاوره و راهنمایی شما هستند. ما اینجا شما را به تماشای زیبایی‌های آسمان دعوت می‌کنیم.

اطلاعات بیشتر ...