مقاله مروری در سایت BestBinocularsReviews.com
نویسنده: جیسون وایتهد (Jason Whitehead)
مترجم: آرش فراست
دوربینهای دوچشمی سری اتم (Atom) لونهوک مدلهای متنوعی دارند؛ از دوربینهای Roof کوچک جیبی گرفته تا دوربینهای Porro با قطر دهانه ۵۰ میلی متر و بزرگنماییهای متفاوت. اما چیزی که در همه این دوربینها مشترک است، قیمت کم آنها است.
شاید طراحی دوربین ۵۰×۱۰ اتم خیلی قدیمی و کلاسیک باشد اما شکل آنها و منشورهای بهکار رفته درونشان جز نقاط قوت آن حساب میشوند؛ مخصوصا اگر به دنبال یک دوربین دوچشمی با قیمت مناسب هستید.
در بخشهای بعدی به مزیتهای طراحی بدنه دوربین خواهم رسید اما فعلا میخواهم راجع به این صحبت کنم که یک ابزار اپتیکی با این قیمت استفاده از منشور جانبی (Porro) انتخاب عاقلانهای است چون انجام همخطی آن آسانتر است و بدون اندودهای خاص میتوان به کارکردی برابر با یک دوربین roof رسید.
پس از انجام بررسیها و آزمایشهای گسترده این دوربین، مثاله مروری زیر را نوشتم:
مشخصات مهم
قطر لنز شیئی: ۵۰ میلیمتر
بزرگنمایی: ۱۰ برابر
اندود سطوح اپتیکی: کامل
منشور: منشور جانبی (Porro) از جنس شیشه Bk-7
قابلیت اتصال به سهپایه
قابلیت تنظیم دیوپتر
فوکوس نزدیک: ۱۶ متر
میدان دید واقعی: ۷ درجه
میدان دید خطی: ۱۱۵ متر (در ۱۰۰۰ متر) یا ۳۴۵ پا (در ۱۰۰۰ یارد)
فاصله آسودگی چشم: ۱۲ میلیمتر
بدنه:
همانطور که در ابتدا گفتم، امروزه این طراحی کلاسیک برای دوربینهای دوچشمی بسیار عجیب است. این شکل دوربین جدا از اینکه برای قرار گرفتن منشورهای جانبی لازم است، باعث راحتی و تعادل دو سمت دوربین میشود. من شخصا هنگام گرفتن آن در دستانم بسیار حس خوبی داشتم. اما در عوض داشتن جای دست بهتر، نسبت به دوربینهای جمعوجور ۵۰ میلیمتری Roof بزرگتر است.
قسمت خارجی دوربین
جدا از لنزها و اتصالهای بدنه، بقیه نقاط بدنه با روکش لاستیکی سیاه پوشانده شده اند. این امر باعث می شود نگه داشتن دوربین در دست آسانتر بشود. دوام این روکش بسیار زیاد و احتمال از بین رفتن آن نسبت به روکشهای نرمتر خیلی کمتر است.
جنس دوربین
شرکت لونهوک باز هم چیزی درباره جنس بدنه محصول نگفته است اما آنطور که به نظر میرسد شبیه ترکیبی از آلومینیوم و پلاستیک پلیکربنات است.
مقاومت برابر آب
باز هم چیزی راجع به ضد آب بودن این دوربین ذکر نشده است. از آنجایی که راجع این ویژگی سخنی به میان آورده نشده، محض احتیاط فرض میکنیم که این دوربین نه ضد آب است و نه ضد مه.
چنین امری در دوربینهایی با این محدوده قیمت عجیب نیست. حتی شاید یکی از دلایل قیمت کم این دوربین را بتوان نداشتن همین ویژگی دانست.
گمان میکنم زیر باران خفیف مشکلی پیش نخواهد آمد. اما باید مراقب دوربین باشید. مخصوصا باید آن را دور از گرد و خاک نگهداری کنید تا ذرات غبار وارد آن نشوند.
بازه بین دو مردمک چشمی
با باز کردن و بستن لولای مرکزی دوربین میتوانید فاصله دو فنجان چشمی از یکدیگر را تنظیم کنید. اینگونه میتوانید دوربین دوچشمی را در حالتی قرار بدهید که با فاصله دو چشم شما سازگار باشد.
بازه بین دو مردمک در دوربین ۵۰×۱۰ اتم از ۵/۶ تا ۲/۷ سانتیمتر قابل تنظیم است که برای اغلب نوجوانان و بزرگسالان کاملا مناسب است.
قابلیت اتصال به سهپایه
همانطور که از یک دوربین دوچشمی با این اندازه انتظار میرود، این دوربین را میتوان با استفاده از یک مبدل معمولی روی سهپایه نصب کرد. برای انجام این کار فقط کافیست پیچ درپوش غبار را روی لولای مرکزی را بردارید و به جای آن مبدل را پیچ کنید.
با اتصال دوربین به سهپایه هم تصاویر ثابت و بدون لرزش خواهند شد و هم میتوانید برای مدت طولانی یک نقطه ثابت را تحت نظر داشته باشید. اگر بخواهید از تصویر داخل دوچشمی با موبایل عکاسی کنید هم وجود یک سهپایه ضروری خواهد بود.
فوکوس تصویر
این دوربین یک حلقه فوکوس بزرگ مرکزی با روکش لاستیکی و کنگرهدار دارد که میتوان آن را حتی با دستکش تنظیم کرد. با چرخاندن حلقه فوکوس به اندازه کمتر از نصف دور، از نزدیکترین فوکوس به دورترین فوکوس میرسد. این میزان در فوکوسر دوربینهای دیگر کمتر است که فوکوس دقیق را دشوارتر میسازد. البته چون فاصله فوکوس نزدیک این دوربینها نسبتا زیاد است، مجبور نیستید فاصله حداقل و حداکثر فوکوس کمتر خواهد شد.
تنظیم دیوپتر
شما میتوانید با چرخاندن فنجان چشمی سمت راست تصحیحات دیوپتریک را انجام بدهید. با انجام این کار، فوکوس این چشمی جدا از چشمی دیگر تغییر میکند. این کار برای تنظیم کردن یک دوربین دوچشمی خاص با چشمان خودتان، بسیار مهم است.
به صورت تئوریک اگر فقط خودتان از دوربین استفاده میکنید، تنها یکبار تنظیم دیوپتر کافی است. بهتر است پیچ تنظیم دیوپتر به صورت یک حلقه جداگانه زیر فنجان چشمی قرار گرفته باشد و بتوان آن را قفل کرد یا حداقل آنقدر سفت باشد که تصادفا نچرخد
اما برای سهولت در تولید و ارزانتر شدن قیمت، معمولا پیچ تنظیم طوری ساخته میشود که کل فنجان چشمی هنگام تنظیم میچرخد. در این حالت ممکن است چشمی تصادفا بچرخد و از تنظیم خارج بشود. به همین دلیل به شما توصیه میکنم اگر حالت خنثای پیچ تنظیم مناسب چشمان شما نبود و وضعیت دیوپتر را تغییر دادید، موقعیت آن را پس از تنظیم، با یک خودکار یا یک چاقو روی پیچ علامتگذاری کنید تا در صورت به هم خوردن تنظیم، به آسانی موقعیت مناسب را بازیابی کنید.
فنجان چشمی
فنجانهای چشمیای که با پیچاندن بالا و پایین میروند، قابلیت تنظیم بهتر و همچنین دوام بیشتری نسبت به چشمیهایی دارند که فنجانشان تا میشود و گاه از نقطه خط تا پاره میشوند.
اما فنجانهای چشمی این دوربین هم راحتند و هم کیفیت خوبی دارند و آن قدر سخت هستند که به آسانی سائیده نشوند.
ابعاد
این دوربینها از نظر ابعادی مشابه دیگر دوربینهای معمول ۵۰ میلیمتری Porro هستند و از این جهت چیز خاصی برای گفتن باقی نمیماند.
فقط برای آنکه در این باره به شما مقیاسی بدهم باید بگویم که این مدل دوربین از دوربینهای ۴۲ میلیمتری Roof خیلی بزرگتر است. این دوربین از دوچشمیهای Roof هم اندازه خود نیز کمی بزرگتر است که دلیل آن شکل و طراحی Porro آن است.
وزن
شرکت لونهوک در متون مربوطه به این دوربین، وزن آن را ذکر نکردهاند. این دوربین در مقایسه با دوربینهای دوچشمی ۵۰ میلیمتری دیگر سبکتر به نظر میرسید. دوربین را بدون درپوش لنز و بند حمل وزن کردم که ۷۹۲ گرم بود که از ابزار مشابه سبکتر است.
شاید دلیل این امر استفاده بیشتر از قطعات پلاستیکی نسبت به قطعات فلزی است که باعث شده این دوربین از دوربینهای گرانتر سبکتر باشد.
ساختار اپتیکی:
لنزهای شیئی ۵۰ میلیمتری
قطر دهانه ۵۰ میلیمتر با بزرگنمایی ۱۰ برابر ترکیبی به وجود آورده که توانایی رقابت با تصویر شفاف ۴۲×۸ را با جزئیاتی حتی بیشتر دارد. کیفیت تصویر این دوربین در نور کم هم عالی است.
اینکه قطر بیشتر دهانه سبب جمعآوری بیشتر نور بشود کاملا واضح است. اما فاکتور دیگری هم به نام «قطر مردمک خروجی» وجود دارد که از تقسیم قطر دهانه دوربین (۵۰ میلیمتر) بر بزرگنمایی (۱۰ برابر) به دست میآید. قطر مردمک خروجی این دوربین ۵ میلیمتر است که تقریبا مشابه دوربین ۴۲×۸ با قطر مردمک خروجی ۵/۲۵ است.
مشخصا عوامل زیاد دیگری مانند کیفیت شیشه و اندود سطوح اپتیکی هم در تصویر نهایی دخیل هستند اما با ویژگیهای ذکر شده، شرایط وجود یک تصویر واضح فراهم خواهد شد.
منشورها
شکل این دوربین و دلیل اینکه چشمیها با لنزهای شیئی در یک خط قرار ندارند این است، طراحی خاصی با نام Porro (منشور جانبی) است که برای تصحیح تصویر استفاده میشود. این نوع منشور در دوربینهای سری اتم لونهوک با شیشه BK-7 ساخته میشود که در این محدوده قیمت کاملا رایج است. این شیشه از شیشه BaK-4 ارزانتر است اما ضریب شکست کمتر آن باعث میشود نور محیطی بیشتری هدر برود.
در ابتدای این مقاله از فواید منشورهای Porro صحبت کردم و اینکه بدون نیاز به اندودهای خاص میتوانند کیفیت و وضوح تصویری مشابه با دوربینهای Roof با جنس شیشه یکسان داشته باشند.
این امر باعث آسانتر شدن و ارزانتر شدن هزینه ساخت دوربینهای Porro میشود. تنها اندودی که نیاز خواهد بود، اندود ضد بازتاب نور است که میزان عبوردهی نور در سطح شیشه افزایش میدهند. بسته به اینکه چه تعداد از عناصر اپتیکی دوربین، هر کدام چند لایه اندود شده اند، کیفیت و وضوح تصویر میتواند بسیار تفاوت کند.
شرکت سازنده، اندود دوربین دوچشمی سری اتم لونهوک را «اندود کامل» عنوان کرده است که به معنای وجود یک لایه اندود روی همه سطوح اپتیکی است. با اینکه «اندود کامل» به خوبی اندود «کامل چندلایه» نیست، اما از دوربینهای اندود شده که فقط یک لایه اندود روی سطح خارجی لنز خود دارند خیلی بهتر است.
ویژگیهای اپتیکی
میدان دید این دوربین در مقایسه با دوربینهای هماندازه دیگر عالی است اما فاصله فوکوس نزدیک (۱۶ متر) و فاصله آسودگی چشم آن (۱۲ میلیمتر) در مقایسه با این دوربینها ضعیفتر است.
کیفیت تصویر
رنگ و کنتراست
تصاویر این دوربین دوچشمی مشخصا با تصویر بهترین دوربینهای موجود در بازار تفاوت دارند. اما رنگ تصویر در این دوربین خوب است. یعنی تصویر کاملا عادی است و هیچ گونه رنگ کاذبی که معمولا در دوربینهای ارزان با شیشه کم کیفیتتر وجود دارد، در این دوربین دیده نمیشود. کنتراست هم خیلی عالی نبود اما میتوان گفت خوب بود.
وضوح تصویر و عملکرد در نور کم
معمولا دوربینهای ۵۰×۱۰ با بزرگنمایی ۱۰ برابر، مردم خروجی ۵ میلیمتر و قطر دهانه ۵۰ میلیمتر، تصاویری بسیار شفاف و عملکردی خوب در شرایط نوری کم ارائه میدهند. با این حال با وجود شیشههای ارزانتر و اندود ضد بازتاب کمتر که این دوربین دارد، درباره آن مطمئن نیستم.
من یک دوربین ۴۲×۱۰ با کیفیت بسیار عالی دارم و مقاله مروری مینویسم، محصول مورد نظر را با این دوربین مقایسه میکنم. کیفیت تصویر این دوربین ۵۰×۱۰ سری اتم لونهوک در نور روز، تقریبا مشابه همین دوربین ۴۲×۱۰ خودم بود.
در شرایط نور کمتر هم وضوح تصویر این دوربین لونهوک با دوربین خودم تفاوت چندانی نمیکند و فقط رنگهایش نسبت به دوربین من کمی نامطلوب هستند. با اینکه این دوربین با بهترین دوربینهای موجود در بازار خیلی فاصله دارد اما آن را به هیچ عنوان نمیتوان دوربین بدی دانست.
میدان دید تخت
تصویر به طور کلی خوب و تخت است و هیچگونه خطای مشهودی که باعث بشود میدان دید به درون یا بیرون انحنا داشته باشد ندارد. میزان نرم شدن (مات شدن) لبههای تصویر هم کمی بیش از آن است که بتوان آن را عالی نامید ولی آن قدر هم نیست که بتوان آن را مشکلی دانست.
پراکندگی رنگی
برای من شاید مهمترین ویژگی اپتیکی دوچشمی ۵۰×۱۰ سری اتم لونهوک، کم بودن میزان پراکندگی رنگی در تصویر بود. این ویژگی مهم حتی در شرایط بدی مانند فوکوس کردن تصویر روی کابل تیره دکل برق در پسزمینه آسمان حفظ شد.
این ویژگی دوربین لونهوک همسطح با بسیاری از دوربینهای خیلی گرانتر و حتی میتوان آن را با دوربینهایی که شیشه ED دارند و برای حذف پراکندگی رنگی طراحی شدهاند، مقایسه کرد.
ابزار جانبی همراه
دوربین لونهوک ویژگیای دارد که اکثر دوربینهای ارزان دارند و آن هم همراه داشتن تعداد کمتر یا کیفیت پایینتر ابزار جانبی معمول همراه دوربین است.
کیف حمل
کیف حمل دوربین ۵۰×۱۰ لونهوک خیلی ساده و ابتدایی است. اما جنس موادی که کیف از آن ساخته شده و همچنین دوخت آن، به نظر مطلوب میرسند. البته هیچ گونه پوششی در آن به کار نرفته است و در نتیجه برابر ضربه مقاومتی نخواهد داشت اما در همین حدش هم دوربین را از خراش، غبار و بارانهای خفیف حفظ میکند.
اندازه کیف برای دوربین ۵۰×۱۰ سری اتم لونهوک خوب است به نحوی که گذاشتن و در آوردن دوربین آسان است، بدون اینکه داخل آن بچرخد.
کیف، دربی چسبی با لوگوی لونهوک دارد و تقریبا مناسب است. با وجود اینکه سریع میتوان آن را باز و بسته کرد، اما نسبت به زیپ از اطمینان کمتری برخوردار است. همچنین باید مراقب باشید که هنگام پرندهنگری یا مشاهده حیاتوحش، صدای باز کردن درب کیف، پرندگان یا جانوران اطراف را فراری ندهد.
کیف همچنین مجهز به بندی با طول قابل تنظیم است. بند با نخ نایلونی ساخته شده است و قسمت نرمی برای قرار دادن روی شانه دارد. البته باید خاطر نشان کنم که کیف حمل نمونهای که من در اختیار دارم، کمی سائیده شده و یکی دوتا از دوختهای آن شل هستند.
با اینکه به خوبی آگاهم که لوازم جانبی همراه چنین دوربین ارزانی نمیتواند مشابه ابزار جانبی یک دوربین گرانقیمت باشد، اما باز هم فکر میکنم ابزار جانبی همراه این دوربین بیش از حد بیکیفیت هستند.
این بند در واقع تکهای نخ نایلونی ساده و بسیار نازک است که شاید برای یک دوربین ارزان با این قیمت قابل قبول باشد اما برای دوربین بزرگتر و سنگینتر مانند این دوربین، بیش از حد نازک و بهتر است اصلا از آن استفاده نکنید.
درپوش لنز
درپوش هر دو جفت لنز چشمی و شیئی پلاستیکهای سادهای هستند که میتوان آنها را روی لنزها قرار داد. اندازه آنها مناسب است و با اینکه گذاشتن و برداشتنشان آسان است، به آسانی از چشمیها نخواهند افتاد. هنگام استفاده از آنها، کار تمیز نکه داشتن و محافظت از لنزها را به خوبی انجام میدهند.
درپوشهای به دوربین متصل نیستند و هنگام باز کردنشان، باید آنها را جایی در دسترس خود قرار بدهید تا در صورت لزوم آنها را روی لنز بگذارید. میتوانید آنها را درون کیف فرار بدهید اما باید مراقب باشید کیف و درپوشها را جا نگذارید و همیشه همراه داشته باشید!
دستمال لنز
دستمال تمیزکننده لنز همراه دوربین هم بسیار ساده است. از میکروفایبر ساخته نشده وبرای تمیز کردن بدنه و همچنین در موقع ضرورت برای تمیز کردن لنزها آن هم با فشار بسیار اندک مناسب است.
اگر بخواهید میتوانید با قیمت نه چندان زیاد یک بسته تمیزکننده لنز با کیفیت مرغوبتر تهیه کنید. از این بستهها میتوانید برای تمیز کردن سطوح اپتیکی و شیشههای حساس دیگر نیز (مانند تبلت، موبایل، دوربین و…) استفاده کنید.
دفترچه راهنما
همراه این دوربین یک دفترچه راهنما به صورت یک کاغذ بزرگ تا شده وجود دارد که ویژگیهای اصلی همه دوربینهای سری اتم و اطلاعاتی پایهای درباره نحوه تمیزکردن، استفاده و نگهداری از دوربین را در بر میگیرد.
یک ضمانتنامه کنترل کیفیت هم درون جعبه دوربین قرار دارد که تضمین میدهد دوربین هیچ گونه مشکل و نقصی ندارد. همچنین درون آن نوشته شده که اگر دوربین مشکلی داشت، خریدار باید چه کاری انجام بدهد.
مقایسه این دوربین با دوربینهای هماندازه دیگر
۵۰×۱۰ سری اتم لونهوک | ۵۰×۱۰ لنداسکاوت سلسترون | ۵۰×۱۰ اطلساپتیکس | ۵۰×۱۰ ED اسنایپکس | ۵۰×۱۰ ونگارد | ۵۰×۱۰ وورتکس | |
وزن (g) | ۷۹۲ | ۹۴۴ | ۹۳۸ | ۸۷۰ | ۸۴۵ | ۱۰۸۹ |
طول (mm) | ۱۹۸ | ۱۷۰ | ۱۷۳ | ۱۵۵ | ۱۷۰ | ۱۹۰ |
عرض (mm) | ۱۸۰ | ۱۹۷ | ۱۹۶ | ۱۳۵ | ۱۳۵ | ۲۰۳ |
بزرگنمایی | ۱۰ برابر | ۱۰ برابر | ۱۰ برابر | ۱۰ برابر | ۱۰ برابر | ۱۰ برابر |
لنز شیئی (mm) | ۵۰ | ۵۰ | ۵۰ | ۵۰ | ۵۰ | ۵۰ |
قطر مردم خروجی (mm) | ۵ | ۵ | ۵ | ۵ | ۵ | ۵ |
فوکوس نزدیک (m) | ۱۶ | ۷ | ۵ | ۱/۵ | ۱ | ۹ |
میدان دید خطی در ۱۰۰۰ متر (ft) | ۳۴۵ | ۳۴۶ | ۳۴۲ | ۳۰۹ | ۲۹۳ | ۳۴۱ |
طراحی منشور | Porro | Porro | Porro | Roof | Roof | Porro |
شیشه منشور | BK-7 | BaK-4 | ؟ | BaK-4 | BaK-4 | BaK-4 |
شیشه ED | ندارد | ندارد | ندارد | دارد | دارد | ندارد |
ضد آب | نیست | هست | هست | هست | هست | هست |
ضد مه و شبنم | نیست | هست | هست | هست | هست | هست |
قابلیت اتصال به سهپایه | دارد | دارد | دارد | دارد | دارد | دارد |
حرف آخر
در مجموع باید بگویم که دوربین دوچشمی ۵۰×۱۰ سری اتمی لونهوک از آنچه از قیمتش بر میآید بهتر است. پس با توجه به این مساله، باید بگویم که شما با هزینه این مقدار پول، دوربین خوبی تهیه کردهاید. البته به خاطر داشته باشید که در برخی از موارد این دوربین با دوربینهای گرانتر رقابت میکند.
پس اگر مقدار کمی پول دارید، داشتن این دوربین خیلی بهتر از این است که نتوانید هیچ ابزاری تهیه کنید. به نظر من این دوربین، در مقایسه با دوربینهای دیگری که با این قیمت دیدهام، گزینه بسیار خوبی است؛ به خصوص در مقایسه با دوربینهای Roof.
نقاط قوت: وضوح و روشنایی تصویر در نور کم خوب است. میدان دید باز این دوچشمی، برای دوربینی با بزرگنمایی ۱۰ عالی است. در واقع دوربین لونهوک از این دو جنبه با بهترین دوربینهای هم اندازه خود رقابت میکند. این دوربین برای پرندهنگرهایی که به دنبال دوربینهای ارزان قیمت هستند گزینهای عالی است و از دوربینهای پرندهنگری با بزرگنمایی قدرت بیشتری هم دارد.
در مجموع کیفیت کلی ساخت دوربین خوب و از آنچه من درباره دوربینی در این سطح انتظار داشتم بهتر است. به نظر میرسد این دوچشمی بر خلاف دوربینهای همقیمت خود که بیشتر شبیه اسباببازی پلاستیکی هستند، بسیار محکم و با دوام است.
نقاط ضعف: در این محدوده قیمت ارزان، تولیدکننده همیشه برای کاهش هزینهها در رابطه با برخی ویژگیهای کالا با تصمیماتی دشوار روبهرو است. به همین دلیل میتوانم فهرستی از جنبههای مختلف دوربین دوچشمی ۵۰×۱۰ سری اتم لونهوک ارائه بدهم که با دوربینهای گرانتر قابل مقایسه نیستند. اگر قرار بود دوربین در همه این جنبهها بهتر باشد، مسلما قیمتش نیز افزایش مییافت.
پس فهرستی از نقاط ضعفی ارائه خواهم داد که از نظر من در دوربینی در این محدوده قیمت میتوانند بهتر بیابند.
کیفیت ابزار جانبی مانند کیف حمل، دستمال لنز و درپوش لنز در حدی هستند که در این محدوده قیمت انتظار میرود اما به نظر میرسد بند حمل دوربینی با این وزن و ابعاد باید ضخیمتر باشد و به بالشتک نازکی هم مجهز باشد.
فنجان چشمی لاستیکی دوچشمی سری اتم بد نیستند. اما بهتر بود با چرخاندن قابل بالا و پایین رفتن باشد که در کنار فاصله آسودگی چشم بلندتر، موجبات راحتی افراد عینکی را هم فراهم میکردند.
حادقل فاصله فوکوس هم بسیار زیاد است. این مساله شاید برای بسیاری از افراد مهم نباشد اما اگر بخواهید به اجسامی در فواصل نزدیک نگاه کنید، این دوربین مناسب نیست.
قیمت دوربین: ۱ از ۶ (بسیار ارزان)
نمرهدهی کلی
کیفیت ساخت بدنه: ۶ از ۱۰
ویژگیهای فیزیکی: ۷ از ۱۰
کیفیت قطعات اپتیکی: ۶ از ۱۰
ویژگیهای اپتیکی: ۷ از ۱۰
کیفیت تصویر: ۶ از ۱۰
جزئیات و ابزار جانبی: ۴ از ۱۰
مجموع: ۶ از ۱۰